Kraigherjeva ulica 4a, 2230 Lenart v Slov. goricah urednik@ovtar24.si

Pokvarjenost v dolini šentflorjanski

Ana Ploj, ilustracija

Moderna družba nam prinaša hitre tehnološke spremembe, globalizacijo, razvoj informacijske družbe itd. Razvoj umetne inteligence in avtonomnih sistemov dodatno zaznamuje sodobno družbo. Te spremembe zahtevajo prilagajanje, kritično razmišljanje in aktivno sodelovanje vseh. Ob naštetem nam moderna družba ponuja tudi številne »strokovnjake« na vseh področjih.

Prav smešno je, ko so tisti, ki so celo življenje priklopljeni na državne jasli, glasni, kako je lepo kmetom in podjetnikom. Ob tem niti pomislijo ne, da so v gospodarstvu potrebna številna odrekanja, kajti nisem še srečal podjetnika, ki bi delal v petek do 13. ure.

Najbolj zanimivo je, ko te zadeve komentirajo prejemniki socialnih transferjev – kako je lepo podjetnikom, kmetom ... Ko srečam takšnega, si vedno rečem: »Kaj te ni sram, lenuh, vse dobiš in še kritiziraš tiste, ki delamo za tvojo socialno pomoč.« Sploh ne razumem, kaj počnejo na uradu za delo mladi, zdravi ljudje, če vsi delodajalci iščejo delovno silo.

Zanimivi so tudi tisti, ki so od mladosti zaposleni v javnih zavodih in potem kopirajo prihodke posameznih podjetij iz aplikacije Erar ter jih pošiljajo okrog z raznimi lastnimi interpretacijami, ki nimajo veliko skupnega z resničnostjo. Na nek način razumem takšne ljudi, ki so pač ugotovili, da so v javni upravi nenehno napredovali od svetovalca do svetnika, še vedno pa so samo javni uslužbenci in niso ravno cenjeni v družbi.

Še posebej ne, če ljudje vemo, da so imeli v svojem poklicu odklone in jih je pred roko pravice postavil jutranji petelinji nagon. Ne glede na to, da so ušli obsodbi, težko živijo, saj jih preganja občutek krivde.

Ker so slabo sprejeti v družbi, si mislijo, da bodo z raznimi funkcijami v družbi postali pomembni. V svoji naivnosti nasedajo lokalnim političnim spletkarjem, ki jim obljubljajo vse. Njihov namen pa je le, da jih ti uporabijo kot kovač klešče. Ti lokalni politiki jim prodajajo pravljice o solarnih tramvajih, ki bodo vozili tod, itd. Poudarjajo lepoto in so živ dokaz, da lepota in pamet ne gresta z roko v roki.

Sprašujem se, kako so lahko izobraženi ljudje tako naivni, da v želji po priljubljenosti nasedajo tem nesposobnim lokalnim politikantom, ki jim je interes lastna slava.

Pravzaprav pomilujem takšne naivneže, ki slepo nasedajo tem navadno neizobraženim politikantom in mislijo, da bodo tudi oni uspeli, ampak ob njih le še tonejo globlje. Da ne bo pomote, vsekakor se strinjam s tistimi, ki pravijo, da fakulteta ni vse, zelo narobe pa je, če o tem govorijo tisti, ki na fakulteto nikoli niso vstopili.

Ti lokalni politikanti s prstom kažejo na druge, ocenjujejo njihovo delo in tako opravičujejo svojo nestrokovnost in neznanje. Naivneži od njih pričakujejo, da jim bodo pomagali, da bodo pridobili ugled v družbi, zato podajajo nerealne pobude in po njihovih navodilih napadajo tiste, ki trdo delajo.

Že res, da je težko ločiti zrno od plevela, samo od nekoga, ki je že leta na funkciji in do sedaj ni naredil popolnoma nič, je iluzorno pričakovati, da bo kaj naredil v prihodnosti.

Zanimivo je, da se ljudje čudijo, kaj počnejo eni in drugi v politiki, kot da so pozabili, da so jih izvolili.

Vsem tem izvoljencem je skupno, da imajo polno pobud in nasvetov, v življenju pa še niso nič naredili za skupnost. Ko volivci pričakujejo od njih rezultate, pa za lasten neuspeh krivijo druge in tako opravičujejo svojo nesposobnost. V javnosti dajejo občutek, da vse obvladajo, dejansko pa točno vedo, da so neizobraženi in nevedni. Da dajejo občutek pomembnosti, govorijo, da končujejo magisterij, so pa s težavo končali srednjo šolo.

Hvalijo svoje nesposobne sodelavce, velikokrat računalniško nepismene, ki so si jih postavili kot sebi enake. Petelinijo se, kaj vse lahko naredijo s svetniškim sijem, dejstvo pa je, da za vsako stvar morajo prositi druge, da sploh kam pridejo, ker jih zaradi samozagledanosti marsikdo več ne mara. V domačem kraju še vedno prodajajo toplo vodo v obliki pravljic o uspehu in vse podrejajo lastnim interesom. Žalostno pa je, da ljudje ne prepoznajo takih in jih ponovno izvolijo. Le upamo lahko, da takšne do 9. junija sreča pamet.

Dodaj komentar

Pogoji komentiranja

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Ovtar24.si želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Ovtar24.si. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Ovtar24.si bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.

Pošlji

Ovtar24.si

Kraigherjeva ulica 4a
2230 Lenart v Slov. goricah
08 200 44 53
urednik@ovtar24.si
ISSN 3024-0050
O nas
Ostalo

Naroči se na e-novice

Strinjam se s Politiko zasebnosti