Kraigherjeva ulica 4a, 2230 Lenart v Slov. goricah urednik@ovtar24.si

So oznanilne kamne zamenjala glasila?

Ana Ploj, ilustracija

Pripadam generaciji, ki je še poznala oznanilne kamne, ki so se nahajali na vidnem mestu, običajno pred vhodom v cerkev, in so bili namenjeni objavi pomembnih obvestil, ki jih je sporočil oznanilec s tega kamna. Oznanilec je točno vedel, kaj lahko prebere in kaj ne. Torej je na nek način ščitil sistem. To je bil lokalni vir informacij, ki je bil nadziran podobno, kot je danes v Sloveniji in tudi celotni Evropi. Oznanilne kamne so zamenjala občinska glasila, ki so v veliki večini trobila posameznikov. Pred dnevi sem se vrnil iz srečanja evropskih novinarjev v Brnu, kjer smo med drugim govorili o novičarskih puščavah, ki obsegajo, predvsem na podeželskih območjih, 83 odstotkov evropskega ozemlja. Ugotovili smo, da pri napadih na novinarje Slovenija ne zaostaja za Evropo.

Italijanska kolegica je povedala, da župan Milana novinarje diskreditira prek družbenih omrežij, zavrača vprašanja, šikanira posamezne novinarje, ki se mu ne želijo podrediti. Bolgarska kolegica nam je predstavila zgodbo o županu, ki je ob zmagi na volitvah za slovesnost dal v mestnem parku posekati drevesa in v celoti pripraviti park za praznovanje ob izvolitvi. Vsi so ga hvalili - le taksist je bil kritičen do njega, ker trdo dela za svoj denar. Ostal je neslišan in naloga novinarja je, da so ali smo vsi slišani.

Novinarke so tarnale, da ne morejo vpisati otroka v vrtec, saj jim, če so kritične do skorumpiranega sistema, župan ne odobri sprejema njihovega otroka v vrtec. Eden od slovaških županov se hvali, da ne pošilja več sporočil za javnost, saj novinarji točno vedo, kaj lahko pišejo in kaj ne, če želijo biti sofinancirani. Mimogrede, na Slovaškem izhaja 470 občinskih glasil in lahko se pohvalijo tudi s 63 spletnimi mediji, od katerih jih 17 ustvarja lastne vsebine, drugi pa črpajo nepreverjene informacije z županskih profilov na družbenih omrežjih in objavljajo sporočila za javnost.

Ob poslušanju teh zgodb sem se počutil, kot da sem v pisarni in brskam po Facebooku, kjer me oprode posameznih županov, po domače ritolizniki, zaradi tega, ker o posameznikih ne pišem slavospevov, ampak realno, vabijo na plesišče, k sponzoriranju prireditev, ki so podobne tistim v Romuniji, ko je samovšečni župan uničil park, da se je lahko »slinil« občanom in jih »razsvetlil«. Če novinar piše o stvareh, za katere nekdo porabi več deset tisoč evrov javnih sredstev za lastno promocijo, namesto da bi ta denar namenil razvoju kraja, ti županovi zagovorniki rečejo, da išče iglo v senu itd.

Očitno je pomembno samo to, da imamo družabne dogodke, da je veselo in zanimivo. Politiki radi rečejo, da so vzor in ne vem kakšen vzor je politik, če med družabnim delom prireditve »prileti« na oder in se prime za mikrofonsko stojalo, ker ga drugače preveč vleče k tlom zaradi konzumiranja takšnih in drugačnih substanc ter hvali luštne sodelavke. Ljudje mu ploskajo in so veseli, da ga imajo, ker je lep in se veliko hvali, realnost, ki se bo pokazala čez nekaj let, pa je čisto drugačna. Najema pa kredite za napačne odločitve v preteklosti in vsi plešejo. Ker smo lahko v enem od predvolilnih soočenj pred evropskimi volitvami slišali, kako se je voditeljica, v želji po višji dotaciji mediju, slinila kandidatu in brala, kaj o njem pravi ChatGPT, čeprav si je to predstavitev kandidat napisal sam, sem tudi jaz vprašal ChatGPT, kaj je kredit, in ta mi je odgovoril: »Kredit je finančni instrument, pri katerem ena stranka posodi denar ali druge materialne dobrine drugi stranki. Posojilojemalec se običajno zaveže, da bo posojilo vrnil v dogovorjenem času, običajno z dodatkom obresti ali drugih stroškov, ki jih določi posojilodajalec.«

Spoštovane in spoštovani, novinarji nimamo nič proti nobenemu politiku, naša naloga je, da opozarjamo na napake in posledice, ki sledijo, ko glasba utihne in se ples konča.

Zavedati se moramo, da ne glede na sistem za napake politikov finančne posledice vedno nosimo navadni smrtniki!

Na prej omenjenem srečanju je imel zaključni govor ustanovitelj fundacije Journalismfund Europe Ides Debruyne, ki je dejal: »Imate moč, izkoristite jo!« To je naloga novinarjev, za razliko od posameznih politikov, ki to moč izkoriščajo zase - novinarji pa to počnemo za vas, dragi bralci in bralke!

Dodaj komentar

Pogoji komentiranja

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Ovtar24.si želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Ovtar24.si. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Ovtar24.si bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.

Pošlji

Ovtar24.si

Kraigherjeva ulica 4a
2230 Lenart v Slov. goricah
08 200 44 53
urednik@ovtar24.si
ISSN 3024-0050
O nas
Ostalo

Naroči se na e-novice

Strinjam se s Politiko zasebnosti